Skip to content

Leczenie Fuerstenberga

2 miesiące ago

143 words

Opierając się na zapatrywaniu Myginda i Dederdinga podawanie płynów ograniczamy do 700 ml na dobę, stosując jednocześnie dietę ubogą w sól kuchenną. Leczenie Fuerstenberga polega na uregulowaniu diety w ten sposób, aby jak najbardziej ograniczyć podawanie jonu sodu. Sól kuchenną, sodę, wszelkiego rodzaju proszki do pieczenia należy z pokarmu wyeliminować. Ograniczamy podawanie jarzyn, owoców i mleka (dwie szklanki mleka dziennie). Nie ograniczamy podawania białka zwierzęcego, potraw mącznych i pieczywa oraz wody. Celem przyspieszenia wydalania sodu z ustroju podajemy choremu chlorek amonu (ammonium chloratum) w kapsułkach po 0,5, kapsułek trzy razy dziennie przed posiłkiem. Chlorek amonu podajemy w ciągu trzech dni, po czym robimy dwudniową przerwę i znów podajemy. Tego rodzaju leczenie stosujemy przez 6 tygodni i jeżeli nie otrzymamy należytego wyniku, jeszcze raz je powtarzamy. [patrz też: uzdrowiska w ciechocinku, olej abisyński, plomby metalowe ]

Powiązane tematy z artykułem: olej abisyński plomby metalowe uzdrowiska w ciechocinku