Skip to content

Strata wagi narzadów

4 tygodnie ago

211 words

Strata wagi narządów Rozmaite tkanki i narządy tracą swoją wagę nierównomiernie w stosunku odsetkowym. Największy odsetkowy spadek wagi stwierdza się w tkance tłuszczowej, która w głodzie zupełnym traci 98,5% swojej wagi pierwotnej. Spadek wagi mięśni odpowiada spadkowi ogólnej wagi ciała i dochodzi do ,30 – 40%. Śledziona traci na wadze bardzo dużo, bo 60 – 70% swojej Wagi przeciętnej, wątroba zaś 50% wagi. Najmniej tracą wagę najważniejsze narządy, jak serce i mózg. Tak samo prawie ni rak wadze jajniki i jądra oraz inne gruczoły wewnętrznego wydzielania. Tkanka kostna wykazuje ubytek soli mineralnych. Dawniej twierdzono, że w głodzie mamy również ubytek krwi, co potwierdzałoby się bladością skóry oraz tym, że w zranieniach skóry nie występuje krwawienie. Okazało się jednak w bliższej analizie doświadczalnej zaobserwowanych faktów, że zmniejszenie się ilości krwi, a także jej wagi idzie, w parze ze zmniejszeniem się ogólnej wagi ciała, czyli ilość krwi lub jej waga odpowiada wadze ciała. Niedobarwienie zaś skóry i w związku z tym zmniejszone lub zniesione krwawienie zależy od skurczu naczyń, co zmniejsza znacznie oddawanie ciepła, którego wytwarzanie jest również zmniejszone. [hasła pokrewne: wzorcowanie termometrow na włosy, wzorcowanie termometrow, wzorcowanie mierników ]

Powiązane tematy z artykułem: łokieć golfisty wzorcowanie mierników wzorcowanie termometrow